Brhanovi
Brhanovi
Kmetija Brhanovi se nahaja v neokrnjenih Brkinih Obalno-kraške regije. Domačija leži na 656 m nadmorske višine. Tradicija kmetije Brhanovi sega najmanj do prvih najdenih pisnih virov in sicer v drugo polovico 19.stoletja. Na njej živimo tri generacije. Od 2003 leta dalje pa ohranjamo ekološki način kmetovanja in gospodarjenja, ki deluje v sožitju z naravo. Na sredini vasi Gradišica je stanovanjska kmečka hiša, ob njej gospodarska poslopja, hlev, drvarnica in skedenj. Na koncu vasi stoji še večji hlev in na njem lastna sončna elektrarna. Obdelujemo okrog 140 ha površin: travnikov, njiv in gozda. Na kmetiji je okrog 80 glav goveda ter 2 konja. Družinska kmetija se ukvarja z več dejavnostmi. Prevladujeta predvsem živinoreja in poljedelstvo. Sejemo tudi različna žita, da lažje upoštevamo kolobar, ki je v ekološkem kmetovanju zelo pomemben. Domačijo obkroža sadovnjak, ki nam jeseni nudi ekološka jabolka. Med zimo in burjo pa se grejemo, tako mi kot naši kupci, z drvi.

Brhanovi smo vedno veseli novih in starih obiskovalcev, zato vsi prisrčno dobrodošli pri nas!
Habjan
Habjan
Smo družinska kmetija na obrobju mesta Celje. Ukvarjamo se z rejo drobnice, ovc pasme JSR in Texel, pridelavo zelenjave in sadja. Smo ponudnik šolskega sadja in zelenjave. Opravljamo tudi nekatere dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Za ekološko pridelavo imamo certifikat SI-EKO-001. Pridelke prodajamo na domu ali pa jih dostavimo kupcem. Ponujamo tudi tedenske zabojčke naše sezonske zelenjave.

Zelenjavo smo začeli pridelovati v zadnji letih. K temu nas je pripeljala majhna samooskrba Slovenije in pomanjkanje lokalne ekološke zelenjave. Borimo se za
dvig samooskrbe in ponujamo svežo ekološko pridelano zelenjavo. Zelenjava je vzgojena iz ekološkega semena in ni tretirana z nikakršnimi pripravki.

Prihodnost je v ekološki pridelavi!

Hiša Marinič
Hiša Marinič
Jagodič
Jagodič
V pripravi ...
Natek
Natek
EKOLOŠKO PRIDELANA ZELENJAVA

"Gospod Marjan Natek ... vesel je vsakega, ki se oglasi na kmetiji in poziva ljudi, da si naj vsak najde svojega kmeta, ki ga bo zalagal s hrano, pa bomo vsi bolje živeli! Tudi sicer pravi, da nekje 20 % zelenjave zaradi neestetskega videza zavržejo, razdelijo ali gre za krmo živali (kar je še kolikor toliko v redu), v glavni meri pravi, da smo bolj kot trgovci petični potrošniki. Ima tudi precej idej, kako narediti veliko dobrega za slovensko samopreskrbo in kmetijstvo: skupen odkup manj »lepe« hrane v javnih ustanovah, skupno pobiranje zelenjave z dobrodelnimi organizacijami, sploh z ljudmi, ki jo potrebujejo, saj s tem damo neprimeren doprinos tudi socialnemu življenju. Dobro je, da se zopet oblikujejo skupne zadruge pridelovalcev, saj s tem skrbimo, da jemo domačo in zdravo hrano, čeprav ima kako estetsko pomanjkljivost. Bo pa zaradi pozitivne izkušnje še kdaj povabil ljudi, da pridejo sami »v pašnjo« k njemu na polje, če bo višja sila tako hotela."

Vir: http://ebm.si/o/sl/koristno/hrana/472-ljudje-lacni-fizol-pa-na-polju


Pregelj
Pregelj
Naša kmetija »Pri Nunčih« se nahaja v Renčah in sicer v zaselku Mohorini, ki leži tik ob vznožju največjega kraškega hriba, Trstelj. S kmetovanjem so pričeli že očetovi starši, v času med obema svetovnima vojnama, ko so zbirali mleko od vseh okoliških kmetov in ga s konjsko vprego in vozom vozili v italijansko Staro Gorico. Po 2. svetovni vojni so prevoz mleka opustili in nadaljevali le z obdelovanjem zemlje za svoje lastne potrebe.

Sam sem poleg redne službe pričel s kmetovanjem leta 2007 in sicer z rejo koz tako, da sem nabavil osnovno čredo, ki je štela 50 koz srnaste pasme. Danes imamo stalno čredo, ki šteje okrog 100 koz, v pomladanskem času, ko imajo mladiče pa seže njihovo število tudi do 200 glav. Večino leta se pasejo pod kraškim robom, kjer je veliko travnatih površin, ki jih imam v pretežni meri v najemu. Skupaj danes obdelujemo oziroma uporabljamo okoli 20 ha zemlje.
Mleko predelamo doma v mlečne izdelke, ki jih prodajamo v različnih trgovinah in na
tržnicah. Proizvajamo razne vrste sirov in sirnih namazov, skuto ter jogurte. Da pa pri proizvodnji čisto nič ne zavržemo, poskrbijo naši krškopoljski prašiči, ki pojedo vse od mleka, kot je sirotka.
Reberšak
Reberšak
Na obrobju mesta Celje leži vas Osenca, v tej vasici pa živi družina Reberšak. Smo manjša hribovska kmetija, ki se ukvarja s prirejo senenega kravjega in kozjega mleka ter predelavo le-tega v vrhunske mlečne izdelke. Na kmetiji imamo tudi nekaj račk in kokošk za jajčka ter konje pasme posavec. Glavna panoga kmetije je seneno mleko, za katerega smo prvi v Sloveniji prejeli certifikat. Vsi naši izdelki so brez GSO in FFS, saj kmetujemo na naravi prijazen način. Naši mlečni izdelki so dobitniki različnih priznanj, največji dosežek pa je znak kakovosti za sladko skuto ter skuto iz kozjega mleka.
Saksida
Saksida
Naša kmetija se je, tako kot večina v našem okolišu, ukvarjala predvsem s sadjarstvom in vinogradništvom. Ker pa nismo hoteli biti kot večina, smo že pred 20 leti na domačiji moje mame zasadili sadovnjak kakija. Takrat so se nam vsi smejali, češ, da tega ne bomo mogli nikamor prodat ...

Pred 6 leti sem se odločil, da se zaradi prekomernega škropljenja v vinogradu posvetim samo sadjarstvu. Tako sem na novo zasadil kakije, marelice, breskve, češnje, mandeljne, orehe, lešnike, jabolka, kivi in oljke. Vsako leto na novo zasajam tudi fige. V lanskem letu sem posadil še 50 sadik feijoe. Ker so nasadi še mladi, lahko med vrstami gojim tudi zelenjavo.

Sadovnjaki se nahajajo na štirih različnih lokacijah, vse pa spadajo pod k.o. Dornberk. Zame osebno je najlepši oljčni nasad. Tam je tudi ogromno fig in nekaj mandarinovcev. Obiranje oljk v toplem jesenskem času je nekaj najlepšega, zato ste vabljeni v čim večjem številu.

Naša kmetija obsega vsega skupaj nekaj čez 1 ha intenzivnih površin, vendar je vsega preveč in je potrebno prodajat. Ko so me pred dvema letoma povabili v Zeleni krog predvsem zaradi kakija in kivija, sem se takoj odločil za ekološko pridelavo. Še letos bo naša kmetija v preusmeritvi, naslednje leto pa bomo že ekološka s certifikatom.

Kadarkoli dobrodošli k nam, tako na obisk kot tudi na obiranje raznoraznih plodov.
Nahajamo se na Bojana Vodopivca 6 v Dornberku v Vipavski dolini.
Šmajd
Šmajd
Ekološka kmetija pr Šmajd se nahaja na podeželju v Predosljah pri Kranju.

Leta 2014 smo se osredotočili na pridelavo in predelavo ekološke industrijske konoplje. Z začetkom leta 2018 smo paleto ekoloških konopljinih izdelkov združili pod blagovno znamko EkoKor.


V skrbi za okolje in zdravje ljudi veliko dela opravimo ročno. Prisegamo na tradicijo z upoštevanjem sodobnih znanj.
Uha
Uha
.
Veselič
Veselič
Čebelarstvo Veselič je tradicija, ki sega vse v leto 1918. Imamo bogate izkušnje, ki se kažejo v kakovosti našega medu in ostalih čebelarskih proizvodov. Nahajamo se v neokrnjeni naravi Krajinskega parka Kolpa.

Sedaj se predstavljamo tudi v Zelenem krogu, zato vabljeni k ogledu naše ponudbe ter obisku in nakupu na dostavah Zelenega kroga.

Videtič
Videtič
Ekološka kmetija Videtič (Eko Markovi) se nahaja na obrobju Bele krajine v neokrnjeni naravi reke Kolpe. Kmetija obsega 20 ha obdelovalnih površin, na katerih smo med prvimi orali ledino v ekološkem kmetovanju.

Ukvarjamo se s pridelavo poljščin, zelenjave ter ovčerejo. Poleg tradicionalnih pridelkov (pira, pšenica, proso, ajda, krompir, česen …), na kmetiji pridelujemo tudi že pozabljene kulture kot so: konoplja, lan, kamut, bela koruza ter amarant. Vse pridelke tudi sami predelamo v olja , moke, zdrobe, ...

V zadnjem obdobju smo se odločili za nakup sodobnega mlina, nove pakirnice ter manjše prodajalne, v kateri ponujamo naše proizvode. Obnovili smo tudi sadovnjak, vinograd, nasad lešnikov in orehov. V prihodnosti nameravamo na trg plasirati tudi ekološke proizvode aronije. Zavedamo se, da je lokalno pridelana sveža ekološka hrana dobra naložba v okolje ter zdravje vseh nas.

V primeru obiska Bele krajine vas vabimo, da si ogledate našo kmetijo in spijete kozarček domačega. Najdete nas na naslovu Stara lipa 11 v Vinici.

Hvala potrošnikom naših proizvodov ter prijateljem Zelenega kroga, da ste del samooskrbne verige.

Zadel
Zadel
Kmetija RICORVO se nahaja nad Izolo, katere tradicija sega v drugo polovico 19. stoletja. Na njej živimo tri generacije.

Na samem začetku smo pridelovali grozdje in iz njega odlična vina refošk in malvazijo, ter breskve in jagode. Leta 1990 pa smo se odločili, da bomo poleg 80 starih oljk, ki smo jih imeli ob hiši, zasadili oljčnik. Danes v oljčniku raste okrog 300 oljk, sorte istrska belica, leccino, maurino, pendolino, štorta, ascolana in matta.

Posebnost oljčnega olja RICORVO je ustrezna grenkoba in pikantnost, ki temelji na vsebnosti različnih vrst oljk.
Olje nosi zaščiteno označbo porekla - ZOP - "EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE SLOVENSKE ISTRE" in je ekološke pridelave, kar pomeni, da je pridelano v natančno določenih pogojih. Pridelava poteka v skladu z normativi ekološkega kmetovanja, oljke so ročno obrane v optimalni zrelosti, so hladno stiskane na dan obiranja do 27 stopinj Celzija, skrbno skladiščene in stekleničene.

Poleg oljčnega olja ponujamo tudi vložene oljke v slanici. Oljke so ročno obrane 10 do 15 dni do zrelosti, dokler so še trdne in kompaktne. Razgrenjujejo se po tradicionalnem postopku namakanja (sol in voda). Tekočina se menjuje najprej vsake tri, nato pa vsakih pet dni. Čas razgrenjevanja je odvisen od sorte oljk in pri nekaterih sortah traja tudi do 10 mesecev. Po razgrenitvi se pasterizirajo v kozarcih v slanici.