Habjan
Habjan
Smo družinska kmetija na obrobju mesta Celje. Ukvarjamo se z rejo drobnice, ovc pasme JSR in Texel, pridelavo zelenjave in sadja. Smo ponudnik šolskega sadja in zelenjave. Opravljamo tudi nekatere dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Za ekološko pridelavo imamo certifikat SI-EKO-001. Pridelke prodajamo na domu ali pa jih dostavimo kupcem. Ponujamo tudi tedenske zabojčke naše sezonske zelenjave.

Zelenjavo smo začeli pridelovati v zadnjih letih. K temu nas je pripeljala majhna samooskrba Slovenije in pomanjkanje lokalne ekološke zelenjave. Borimo se za dvig samooskrbe in ponujamo svežo ekološko pridelano zelenjavo. Zelenjava je vzgojena iz ekološkega semena in ni tretirana z nikakršnimi pripravki.

Prihodnost je v ekološki pridelavi!

Kala
Kala
Z obrtno dejavnosto KALA si prizadevam, da dobrote, ki jih ni v izobilju in so vredne nakupa ter uporabe, pripeljem do vas. Menim, da je to danes ključnega pomena, da našim potrošnikom omogočim pot do teh pridelkov in izdelkov, do katerih je težko priti oz. jih v poplavi konvencionalne ponudbe skorajda ni.

Govorim o dobrotah otoka Vis. Že od otroštva so mi bili všeč plodovi citrusov (limone, pomaranče, mandarine, grenivke, kumkvat ...) in pot po morju me je pripeljala, da sem ugledal Vis in si na koncu rekel: “To je to“. Sčasoma sem tudi sam na Visu uredil nasad raznovrstnih dreves, ki so sicer še v razvojni fazi, tako da veliko časa preživim na otoku. V tem delu uživam in ga želim v prihodnosti nadgrajevati in izpopolnjevati. Ko sem opazoval naravo in njene plodove, sem takoj pomislil: zakaj takih citrusov pri nas ni za dobiti? Odgovor je verjetno razdalja in majhne količine. Z osebno prisotnostjo na otoku ga čedalje bolj spoznavam, kakor tudi ljudi, ki tam živijo. V prihodnosti se bom potrudil še kakšno novo dobroto pripeljati na slovensko tržišče.

Vis obdaja neokrnjena narava, čisto morje in zrak, brez prisotnosti industrije ter močan vpliv mediteranskega podnebja. Velika oddaljenost od kopnega in lega otoka sredi Jadranskega morja predstavlja precej drugačne podnebne pogoje za rastline. Otok je izpostavljen močnim vetrovom pretežno južnih smeri, pomanjkanju padavin, visokim temperaturam in soncu, kar je oteževalna okoliščina za škodljivce, zato se lahko rastline branijo brez FFS (fitofarmacevtskih sredstev). Vse lupine citrusov so užitne in se lahko uporabijo.
Natek
Natek
V pripravi....


Pavlič
Pavlič
Naša ekološka kmetija je na slovenskem trgu prisotna že 17 let. To pomeni, da smo v letu 1999 v Sloveniji na štirih različnih lokacijah zasadili prve intenzivne ekološke sadovnjake.

Ena izmed teh lokacij je bila tudi naša, kjer smo zasadili sorto Topaz. Do danes smo pridobili 16 ekoloških certifikatov. Naša skupna površina sadovnjakov meri 8,6 ha. Sadovnjaki so pokriti s protitočno mrežo. Naše površine predstavljajo 20 odstotkov vseh ekoloških sadovnjakov v Sloveniji. Pridelujemo 8 različnih sort jabolk. Vodilna sorta je topaz, ki predstavlja 70 odstotkov površin, sledijo ji sorte opal, luna, rosana, piros, orion, sirus in pilot.
Kmetija je registrirana za izvajanje dopolnilne dejavnosti za pridelavo sadja v ekološki sok, ekološki kis in ekološko suho sadje.

Naša filozofija in trud, ki ga vlagamo v ta način pridelave je v tem, da živimo z naravo in tako končnemu potrošniku ponudimo zdravju zelo koristno sadje, ki ne vsebuje pesticidov, nitratov in podobnih snovi.
Polenšak
Polenšak
KMETIJA POLENŠAK, po domače »Krambergerjeva domačija«, se nahaja v Sveti Ani v osrčju Slovenskih goric. Z ljubeznijo kmetujemo na 12 ha površine, od tega imamo 4 ha ekološke pridelave, za katero imamo certifikat.

Ponujamo svežo ekološko pridelano zelenjavo, ki je vzgojena iz domačega ekološkega semena. Ukvarjamo se tudi z živinorejo. Imamo govejo živino, ki se vse leto pase na prostem, prašiče in kokoši nesnice, ki so krmljene s koruzo, pšenico, prosom in krmnim grahom. Tudi vso krmo pridelamo sami.

Spoštujemo naravo in se zavedamo pomembnosti ohranjanja zdravega in čistega okolja. Pri pridelavi ne uporabljamo umetnih gnojil, škropiv ali drugih umetnih dodatkov, s katerimi bi obremenilno vplivali na okolje. Na ta način prispevamo k ohranjanju rodovitne in neonesnažene zemlje tudi za prihodnje rodove.

Pregelj
Pregelj
Naša kmetija »Pri Nunčih« se nahaja v Renčah in sicer v zaselku Mohorini, ki leži tik ob vznožju največjega kraškega hriba, Trstelj. S kmetovanjem so pričeli že očetovi starši v času med obema svetovnima vojnama, ko so zbirali mleko od vseh okoliških kmetov in ga s konjsko vprego in vozom vozili v italijansko Staro Gorico. Po 2. svetovni vojni so prevoz mleka opustili in nadaljevali le z obdelovanjem zemlje za svoje lastne potrebe.

Sam sem poleg redne službe pričel s kmetovanjem leta 2007, in sicer z rejo koz tako, da sem nabavil osnovno čredo, ki je štela 50 koz srnaste pasme. Danes imamo stalno čredo, ki šteje okrog 100 koz, v pomladanskem času, ko imajo mladiče, pa seže njihovo število tudi do 200 glav. Večino leta se pasejo pod kraškim robom, kjer je veliko travnatih površin, ki jih imam v pretežni meri v najemu. Skupaj danes obdelujemo oziroma uporabljamo okoli 20 ha zemlje.

Mleko predelamo doma v mlečne izdelke, ki jih prodajamo v različnih trgovinah in na tržnicah. Proizvajamo razne vrste sirov in sirnih namazov, skuto ter jogurte. Da pa pri proizvodnji čisto nič ne zavržemo, poskrbijo naši krškopoljski prašiči, ki pojedo vse od mleka, kot je sirotka.
Reberšak
Reberšak
Na obrobju mesta Celje leži vas Osenca, v tej vasici pa živi družina Reberšak. Smo manjša hribovska kmetija, ki se ukvarja s pridelavo senenega kravjega in kozjega mleka ter predelavo le-tega v vrhunske mlečne izdelke. Na kmetiji imamo tudi nekaj račk in kokošk za jajčka ter konje pasme posavec. Glavna panoga kmetije je seneno mleko, za katerega smo prvi v Sloveniji prejeli certifikat. Vsi naši izdelki so brez GSO (gensko spremenjenih organizmov) in FFS (fitofarmacevtskih sredstev), saj kmetujemo na naravi prijazen način. Naši mlečni izdelki so dobitniki različnih priznanj, največji dosežek pa je znak kakovosti za sladko skuto ter skuto iz kozjega mleka.
Saksida
Saksida
Naša kmetija se je tako kot večina v našem okolišu ukvarjala predvsem s sadjarstvom in vinogradništvom. Ker pa nismo hoteli biti kot večina, smo že pred 20 leti na domačiji moje mame zasadili sadovnjak kakija. Takrat so se nam vsi smejali, češ da tega ne bomo mogli nikomur prodati ...

Pred 6 leti sem se odločil, da se zaradi prekomernega škropljenja v vinogradu posvetim samo sadjarstvu. Tako sem na novo zasadil kakije, marelice, breskve, češnje, mandlje, orehe, lešnike, jabolka, kivi in oljke. Vsako leto na novo zasajam tudi fige. V lanskem letu sem posadil še 50 sadik feijoe. Ker so nasadi še mladi, lahko med vrstami gojim tudi zelenjavo.

Sadovnjaki se nahajajo na štirih različnih lokacijah, vse pa spadajo pod k.o. Dornberk. Zame osebno je najlepši oljčni nasad. Tam je tudi ogromno fig in nekaj mandarinovcev. Obiranje oljk v toplem jesenskem času je nekaj najlepšega, zato ste vabljeni v čim večjem številu.

Naša kmetija obsega vsega skupaj nekaj čez 1 ha intenzivnih površin, vendar je vsega preveč in je potrebno prodajat. Ko so me pred dvema letoma povabili v Zeleni krog predvsem zaradi kakija in kivija, sem se takoj odločil za ekološko pridelavo. Še letos bo naša kmetija v preusmeritvi, naslednje leto pa bomo že ekološka kmetija s certifikatom.

Kadarkoli dobrodošli k nam, tako na obisk kot tudi na obiranje raznoraznih plodov.
Nahajamo se na naslovu: Bojana Vodopivca 6 v Dornberku v Vipavski dolini.
Veselič
Veselič
Čebelarstvo Veselič je tradicija, ki sega vse v leto 1918. Imamo bogate izkušnje, ki se kažejo v kakovosti našega medu in ostalih čebelarskih proizvodov. Nahajamo se v neokrnjeni naravi Krajinskega parka Kolpa.

Sedaj se predstavljamo tudi v Zelenem krogu, zato vabljeni k ogledu naše ponudbe ter obisku in nakupu na dostavah Zelenega kroga.

Videtič
Videtič
Ekološka kmetija Videtič (Eko Markovi) se nahaja na obrobju Bele krajine v neokrnjeni naravi reke Kolpe. Kmetija obsega 20 ha obdelovalnih površin, na katerih smo med prvimi orali ledino v ekološkem kmetovanju.

Ukvarjamo se s pridelavo poljščin, zelenjave ter ovčerejo. Poleg tradicionalnih pridelkov (pira, pšenica, proso, ajda, krompir, česen …) na kmetiji pridelujemo tudi že pozabljene kulture kot so: konoplja, lan, kamut, bela koruza ter amarant. Vse pridelke tudi sami predelamo v olja, moke, zdrobe ...

V zadnjem obdobju smo se odločili za nakup sodobnega mlina, nove pakirnice ter manjše prodajalne, v kateri ponujamo naše proizvode. Obnovili smo tudi sadovnjak, vinograd, nasad lešnikov in orehov. V prihodnosti nameravamo na trg plasirati tudi ekološke proizvode aronije. Zavedamo se, da je lokalno pridelana sveža ekološka hrana dobra naložba v okolje ter zdravje vseh nas.

V primeru obiska Bele krajine vas vabimo, da si ogledate našo kmetijo in spijete kozarček domačega. Najdete nas na naslovu Stara lipa 11 v Vinici.

Hvala potrošnikom naših proizvodov ter prijateljem Zelenega kroga, da ste del samooskrbne verige.

Zadel
Zadel
Kmetija RICORVO se nahaja nad Izolo, katere tradicija sega v drugo polovico 19. stoletja. Na njej živimo tri generacije.

Na samem začetku smo pridelovali grozdje in iz njega odlična vina refošk in malvazijo, ter breskve in jagode. Leta 1990 pa smo se odločili, da bomo poleg 80 starih oljk, ki smo jih imeli ob hiši, zasadili oljčnik. Danes v oljčniku raste okrog 300 oljk, sorte istrska belica, leccino, maurino, pendolino, štorta, ascolana in matta.

Posebnost oljčnega olja RICORVO je ustrezna grenkoba in pikantnost, ki temelji na vsebnosti različnih vrst oljk.
Olje nosi zaščiteno označbo porekla - ZOP - "EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE SLOVENSKE ISTRE" in je ekološke pridelave, kar pomeni, da je pridelano v natančno določenih pogojih. Pridelava poteka v skladu z normativi ekološkega kmetovanja, oljke so ročno obrane v optimalni zrelosti, so hladno stiskane na dan obiranja do 27 stopinj Celzija, skrbno skladiščene in stekleničene.

Poleg oljčnega olja ponujamo tudi vložene oljke v slanici. Oljke so ročno obrane 10 do 15 dni do zrelosti, dokler so še trdne in kompaktne. Razgrenjujejo se po tradicionalnem postopku namakanja (sol in voda). Tekočina se menjuje najprej vsake tri, nato pa vsakih pet dni. Čas razgrenjevanja je odvisen od sorte oljk in pri nekaterih sortah traja tudi do 10 mesecev. Po razgrenitvi se pasterizirajo v kozarcih v slanici.

Zelena japka
Zelena japka
Že pred leti smo se začeli spraševati o vplivu kemikalij v hrani in detergentih na zdavje ljudi.

Informacij in raziskav škodljivosti konvencionalnih izdelkov za ljudi, živali in naravo je bilo že pred leti veliko in javno dostopnih, bila pa je slaba ponudba zdravih naravnih izdelkov, ki bi jim lahko zaupali. Istočasno smo ugotavljali, da naš planet zasipamo z nepotrebno embalažo za enkratno uporabo. Tako je nastala ideja o trgovini z naravno hrano in detergenti brez plastične embalaže.

To je bilo veliko lažje reči, kot izvesti. Pred leti na trgu še ni bilo dobaviteljev teh izdelkov v rinfuzi ter v razgradljivi ali še bolje v povratni embalaži. Takšne dobavitelje je bilo potrebno poiskati in tudi ustvariti oz. jih usmeriti v ta način poslovanja. Kljub skromni ponudbi smo 9.5.2019 odprli prvo trgovino brez plastične embalaže na Štajerskem, Zeleno japko.

Zakaj Zelena japka? Japka je po štajersko jabolko, jabolko pa predstavlja vir zdravja in obilja iz narave. Da pa je to jabolko zeleno, je razumljivo, saj predstavlja naravo, naravne izdelke oz. izdelke iz narave. Tudi naš slogan se glasi: Ogrnimo svet v zeleno.