uvodna slika
Postanite član Zelenega kroga – organizirane menjave semen in sadik med ljubiteljskimi vrtičkarji člani foruma Vse o vseh rastlinah in FB skupine Zeleni krog


Rajski vrt na dosegu rokeSicer se zdi, da živimo v svetu izobilja, vendar videz vara. Industrijsko pridelana hrana je slaba in povzroča bolezni. Skrbeti nas mora dejstvo, da smo odvisni od uvoza, čeprav ima Slovenija izvrstne možnosti, da bi bila rajski vrt. Imamo idealne razmere, da si pridelamo hrano sami in brez uporabe kemije.


Potrebujemo košček zemlje, znanje in dobro seme.


Dobro seme je tisto, ki je pridelano ekološko in za vzgojo rastlin ni potrebna uporaba kemičnih sredstev. Na srečo imamo zelo veliko semen, kajti mali kmetje in vrtičkarji, ki se zavedajo pomena kakovostnega semena, jih ohranjajo že leta in leta. Žal pa se ne znamo povezati, zato so ta semena na voljo le v ozkem krogu ljudi, ki si jih izmenjujejo, nekaj malega slovenskega ekološkega semenskega materiala pa najdemo tudi v naših semenarnah. Druga semena so uvožena.

Poslanstvo Zelenega kroga


zbrati, kar je dobrega, razdeliti med ljudi, jih naučiti pridelovati zelenjavo in sadje z naravnimi pripravki in spodbujati shranjevanje semen. Danes imamo v semenski knjižnici Zelenega kroga vrsto semen: 40 sort korenovk, gomoljnic in čebulnic, 60 sort listnate in stebelne zelenjave, 320 različnih paradižnikov, 30 paprik, 30 vrst čilija, 60 različnih stročnic, 50 bučnic, 15 kumar, 50 semen zelišč in začimb, 40 semen sadja, 100 okrasnih enoletnic, 90 trajnic, 20 grmovnic in dreves...

Semena so dostopna vsakomur


ne glede na to, ali je začetnik brez semen, član foruma ali ne. Ponudbe semen najdete na forumu Vse o vseh rastlinah in na FB strani Zeleni krog. Poiščite kar potrebujete in ponudite svoje viške. Vzpostavite kontakt in si semena izmenjajte. Če je le mogoče na srečanjih, s pomočjo zelenih poštarjev ali po pošti.

V paketih naj bo toliko semen


da omogočijo popestritev na vrtu. Odvisno je od sorte in od tega, koliko semen je na voljo. Kakšne redke sorte tudi samo po dve semeni ali tri semena. Paradižnik, paprika, čili in podobno se pakirajo po 6 semen. To je dovolj, da vzgojite štiri sadike. Če se pokaže, da je sorta dobra, rodna, okusna, posameznik semena shrani in presežke nameni knjižnici ali drugim interesentom. Seme bučk, fižola, kumaric itn. je pakirano po 10 drobnih semen (npr. solate), četrt žličke.

V zameno za prejeta semena


Zelenega kroga se član oddolži tako, da prispeva svoje presežke semen ali pa pomaga pri delovanju Zelenega kroga kako drugače. Kdor nima semen, v zameno za prejeta semena prispeva po svoji vesti in možnostih v obliki znamk, kuvert, vrečk za shranjevanje, presežkov pridelkov, pomoči pri pakiranju, organiziranju baz, transportu Najbolje je, da semena prispejo v knjižnico že pakirana po porcijah in pravilno označena. Ni nujno, da ima seme ime. Lahko je dodan samo opis. Pomembno pa je, da je seme pridelano čim naravneje in da bo iz njega zrasla rastlina, ki bo dala novo seme.

Zeleni krog pa ni samo knjižnica semen.


To je samo ena od oblik menjave. Člani si izmenjujemo semena in sadike že od ustanovitve foruma 29. novembra 2007, in to s potujočimi paketi, z osebno menjavo, menjavo na forumskih srečanjih, s pomočjo zelene poštarke, pravzaprav so nas te menjave prisilile, da smo se začeli osebno srečevati. Danes se, glede na različne interese, na forumu vrti veliko zelenih krogov, knjižnica semen pa je najbolje organizirana in dokumentirana zbirka semen.

Zeleni krog sodeluje tudi v dobrodenih akcijah. Semena smo že podarili v dobro zbiranja sredstev za pasje zavetišče, delimo jih med obiskovalce tržnic in prireditev, del podarjenih semen bo obrodil plodove v Afriki in Indoneziji, podarjene sadike balkonskih paradižnikov pa razveseljujejo otroke v vrtcih.Zeleni krog je del gibanja civilne iniciative Ekoci, projekta Oskrbimo Slovenijo in Zelemenjave, sodelujemo pa z vsemi podobno mislečimi posamezniki in društvi v dobro večje samooskrbe in očuvanja narave.V kakšni obliki bomo v prihodnje zbirali in menjavali semena, je odvisno od tega, koliko ljudi bo pripravljenih pomagati. Poleg pakiranja namreč gre veliko časa za ažurno spremljanje seznamov, korespondenco in obveščanje. V knjižnici semen je veliko semen, a tiste najdragocenejše bo treba ponovno shraniti. Zato že danes iščemo skrbnike semen. Če se vsak izmed nas stotih, ki smo del Zelenega kroga, potrudi, da shrani vsaj deset sort, ne samo zase, ampak tudi za druge, bomo imeli prihodnje leto spet tisoč različnih semen. Preskrbljeni bomo in neodvisni. Vsaj kar se semen in naše hrane tiče.

Vabljeni torej v Zeleni krog!

Tekst: Karmen Valenti (katrinca), administratorka foruma Vse o vseh rastlinah in FB skupine Zeleni krog (menjava semen).
Izpolni spodnji obrazec in se prijavi na naše novice!Prijavi se

Iskrena hvala, ker ste del Zelenega kroga, ker podpirate in širite vest o naši pobudi in tako prispevate k dvigu zavesti o pomenu samooskrbe, o pomenu ohranjanja avtohtonih semen ter o pomenu zdrave, lokalno pridelane hrane na naravi, živalim in človeku prijazen in trajnosten način.


Vsak od nas v Zelenem krogu predstavlja kamenček mozaika celote, ki se v skupni nameri oplaja v lepši zdaj in boljši jutri.

Želimo si še več slastnih pridelkov, obetajočega druženja in pristnega sodelovanja!


Ob morebitnih vprašanjih ali če se karkoli zalomi pri naročanju, nas kontaktirajte na

zelenikrog.si@gmail.com

ali

068 192 991